Vrijwilligers

Opleiding en oefenen

Opleiding

Het duurt ongeveer 2,5 jaar voordat je opgeleid bent tot een volledig inzetbare brandweervrijwilliger. Dit houdt in dat je 1 avond in de week de opleiding moet volgen en nog 1 avond in de week (de maandagavond) deelneemt aan de oefenavond. Enkele malen per jaar komt het nog voor dat je op een zaterdag naar een oefencentrum gaat voor je opleiding of oefening.
Goed opgeleid en getraind zijn is een voorwaarde om brandweervrijwilliger te zijn. Zie je geen mogelijkheden om deze tijd er in te steken, dan is het helaas niet mogelijk om brandweervrijwilliger te worden.

 

Leeftijd

De minimum leeftijd om als brandweervrijwilliger aan de slag te gaan is 18 jaar. Omdat het circa 2,5 tot 3 jaar duurt voordat je volledig inzetbaar wordt 40 jaar vaak als bovengrens genoemd,. Dit is zeker géén harde grens. We zien vaak dat mensen van deze leeftijd meer levenservaring meenemen en goed gemotiveerd zijn.

 

Vrijwilliger?

De naam “Brandweervrijwilliger” is niet altijd een goede omschrijving. Voor de oefen/opleidingsuren en uitrukken krijg je een financiële vergoeding. Echter verwachten we ook dat je voldoende tijd paraat bent om uit te kunnen rukken. Twijfel je nog, of heb je nog vragen hierover, neem dan vooral contact met ons op.

Paraat zijn

Wanneer beschikbaar?

Wil je een maatschappelijke bijdrage leveren? Dan is de functie van brandweervrijwilliger een prachtige mogelijkheid. Maar weet je wel wat het inhoudt?

Daarom een korte uitleg. Als brandweer vrijwilliger zit je niet te wachten op de kazerne op een alarm. Je bent gewoon thuis, op het werk, boodschappen doen of op een verjaardag. Je kunt zelf van tevoren aangeven wanneer je beschikbaar bent om opgeroepen te worden bij een alarm. Het alarm krijg je op een speciale brandweer pager die je bij je draagt. Bij een alarm moet je wel in circa 4 minuten op de kazerne zijn. Daar hangt je brandweerpak klaar en ruk je uit zodra er voldoende mensen in het voertuig zitten.

 

Opkomsttijd

Omdat je als brandweervrijwilliger binnen 4 minuten op de kazerne moet zijn. Is het belangrijk dat je in de buurt van de kazerne woont en/of werkt. De brandweerkazerne van Venlo ligt aan de Ariënsstraat 72 op de grens tussen Venlo en Tegelen

Of je voldoende dichtbij zit moeten we nog nakijken. Via deze link kun je een indicatie krijgen wat voldoende dichtbij is.

Deze grenzen zijn niet keihard. Twijfel je, dan kun je contact met ons opnemen.

Uitrukken

Hulp verlenen

Als hulpverlener is het belangrijk dat je mensen wilt helpen. Als brandweer komen we uit bij mensen op de moeilijkste momenten in hun leven. Hulp verlenen is dan erg belangrijk voor hen. Maar ook voor de brandweercollega’s onderling is het belangrijk om voor elkaar klaar te staan.

Je wordt als brandweervrijwilliger gealarmeerd voor o.a. brand, ongevallen en incidenten met gevaarlijke stoffen.

 

Fitheid

Je moet je moet als brandweervrijwilliger fit zijn, maar je hoeft geen topsporter te zijn. Als je een indruk wil krijgen hoe fit je moet zijn, dan kun je de video bekijken van de PPMO test. Dit is de test die je bij de brandweer regelmatig moet doen om aan te tonen dat je nog fit bent. Twijfel je nog, neem dan contact met ons op.

Ben je enthousiast? Doe dan de test om te kijken of je voldoet en we nemen dan contact me je op.

Als je zelf contact met ons wil opnemen, gebruik dan het contact formulier.

Als brandweervrijwilliger kun je echt een bijdrage leveren. Brandweerman/vrouw is niet voor niks één van de meest gewaardeerde beroepen.